Geplaatst op 26 februari 2019

Vrijdag 22 februari heeft RENDO Tweede Kamerlid Chris Stoffer, een SGP delegatie en de gemeente Staphort ontvangen. Tijdens dit werkbezoek is er gesproken onder meer de missie van RENDO om nog slechts duurzame gassen in 2030 te vervoeren. Ook de ontwikkeling van waterstof staat niet stil. N-TRA dochteronderneming van N.V. RENDO Holding is nauw betrokken bij de toepassing van waterstof als energie in nieuw te bouwen woningen in haar werkgebied. N-TRA richt zich op het versnellen en concretiseren van de energietransitie en levert in dit project een belangrijke bijdrage.

Hooikammer Automotive in samenwerking met Presham gaven later op de middag een presentatie over de combinatie enerzijds van het stallen van elektrische auto’s die hun energie terug leveren aan het net en anderzijds aan het maken van waterstof voor grotere voertuigen.

De SGP in de Staten van Overijssel en ook de gemeente Staphorst hopen er een landelijke pilot van te maken. De plannen zijn zo revolutionair dat de regelgeving ontbreekt. Twee jaar geleden ontstond het plan om één van de grootste zogeheten energiehub van Europa te bouwen. Over het algemeen heeft over een aantal jaren het merendeel van de auto een stekker. Overdag kan je ze opladen via zonne-energie en ’s nachts leveren al die auto’s stroom aan het net. De productie van waterstof via elektrolyse komt daar dus bij. Het gasnet van RENDO dat exact op deze plek loopt, komt voor beiden partijen goed uit. De opslag wordt gebruikt als accu voor levering aan het net en het maken van waterstof om dit in de nabije toekomst via het gasnet van RENDO te mengen met groen gas voor huishoudens.