Geplaatst op 18 februari 2019

Directeur Eddy Veenstra van N.V. RENDO Holding ontmoette vorige week minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Deze bewindsman speelt een centrale rol in het Groninger en Drentse aardgasdossier en bij de uitwerking van het landelijke Klimaatakkoord bracht een werkbezoek aan Emmen. Als hij niet exact wist wat RENDO doet in Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel doet, dan weet hij het nu wel na een korte stevige presentatie van Meppeler RENDO-directeur.

Overal in het land wordt gesproken over ambitieuze normen voor energietransitie. In de Meppeler nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen, de eerste aardgasloze wijk in Nederland, is deze in volle gang. De overgang van het verbruik van aardgas door groen gas staat bij energiebedrijven en in gemeenten bovenaan de agenda. RENDO vervoert 3% groen gas in het netwerk.

In de loop van dit jaar streeft RENDO naar 9% groen gas. In 2022 gaat de teller naar 25%. Dat is nodig wil RENDO de ambitieuze doelstelling halen van vervoer van 100% duurzaam gas in 2030. RENDO distribueert relatief veel groen gas ten opzichte van andere netbeheerders. Het is een ontwikkeling die pakweg tien jaar geleden onvoorstelbaar was.

Eigen regio
RENDO schuift af en toe op uitnodiging aan bij een van de klimaattafels in Den Haag, maar bij voorkeur is zij actief in eigen regio. We willen aansluiting vinden bij regionale en lokale initiatieven. Wij zijn in Ansen bezig met installatie waarbij er vergisting plaatsvindt in het riool vrijkomt. Zo’n dorp wordt dan energie neutraal. Met al deze initiatieven komen we op de gewenste 25% biogas ter vervanging van het aardgas.  Het is vooral een kwestie van gewoon doen!

Lees het volledige bericht in de Meppeler Courant van vrijdag 15 februari 2019